Šta trebate očekivati prilikom ugradnje podova?

Kupili ste nove podove i jedva čekate da ih ugradite. Svi kažu da je brzo i lako, pa se pitate da li možete sami?

laka-ugradnja-tarkett-parketa

Da li mogu samostalno da ugradim pod?

Ako je u pitanju parket ili laminat, ukoliko ste vešti sa drvetom i imate neophodan alat, verovatno možete, ali ako vam je to prvi put, ipak bismo vam savetovali da obezbedite profesionalnu pomoć (pogledajte listu sertifikovanih podopolagača u vašem gradu), bar za prvu prostoriju.

da-li-samostalno-instalirati-tarkett-parket

Dakle, neophodna vam je stručna pomoć, jer postoje pravila ugradnje koja se moraju ispoštovati kako bi vaš pod dugo trajao, spojevi bili sigurni, a dilatacije dobro rešene.

Priprema podloge

Ključna stvar je priprema podloge bez obzira koji pod ste odabrali, pa nemojte biti nestrpljivi ukoliko vas ugrađivač posavetuje da sačekate malo da se vlaga u prostoru isuši ili da popravite košuljicu, izravnate podlogu, već poslušajte, jer je to u vašem interesu.

merenje-vlaznosti-pre-ugradnje-poda

U većini slučajeva, podloga je u zadovoljavajućem stanju, pa se za 1 dan zaista sve može završiti (govorimo o prostorima do 100m2). Ako renovirate starije kuće i stanove biće potrebno i uklanjanje starih podova čišćenje, popravljanje neravnina, odvoženje otpada, pa i o tome porazgovarajte sa ugrađivačima.

Bez dobrih temelja, kuća neće dugo trajati, bez obzira koliko skupocene materijale koristili. Isto je i sa podovima. Dobra priprema podloge je uslov da vam pod dugo traje i da dugo bude lep.

tarkett-parkett

Kada instalirati pod?

Pre početka instalacije poda, završite sve ostale radove, kao što su molerski radovi, ugradnja teškog nameštaja i slično, jer mehanička oštećenja na podu najčešće tada i nastaju.

ugradnja-poda--tarkett-parketa

Ne treba da vas brine ni ugradnja velikih plakara pre postavljanja poda, jer se svi podovi mogu postaviti do plakara i iskusni ugrađivači će to lako rešiti ukrajanjem i završnim lajsnama. Ukoliko ipak prvo ugrađujete podove, morate zaštiti površinu poda od oštećenja.

Kako zaštititi pod od radova u kući?

Nikako nemojte postaviti najlon preko podova, jer se pod može upariti, a nećete ga sačuvati ni od mehaničkih oštećenja (postavljanje merdevina, kanti, odlaganje alata na pod i sl.) Najbolja privremena zaštita svih vrsta podova je postavljanje rebrastog kartona preko površine poda. Karton  omogućava dovoljan protok vazduha, a zaštitiće i površinu poda od prosute farbe, prašine, ali i od mehaničkih oštećenja. Potrudite se da druge radove završite u toku narednih par dana, kako biste što pre uklonili zaštitini karton sa površine poda.

Da li prilikom ugradnje Tarkett parketa i laminata ima prašine?

Prašine mora biti, jer se daske koje se ukrajaju po dimenziji prostorije moraju preseći, ali sve će mirisati na drvo i na novo!

secenje-dasakatarkett-parketa

Najbolje je da sa ugrađivačima dogovorite da se te daske seku na terasi ili na dvorištu, kako prašina prilikom presecanja daske ne bi ulazila u kuću. Ipak, finu prašinu ćete bez problema pokupiti usisivačem i isti dan ćete uživati u svom novom domu. Parketi Tarkett su fabrički lakirani i nećete imati štetna isparenja, niti ćete morati da iseljavate ukućane dok se lak ne osuši.

tarkett-parket-ugradjen-u-sobu

I buka je minimalna, daleko od one kada se ugrađuje klasičan parket. Ako ugrađujete vinil podove, ugradnja će u potpunosti proteći bez prašine i buke!

Pogledajte i koja su to često postavljena pitanja u vezi sa instalacijom i održavanjem parketa ili pročitajte više o ugradnji laminata